Przepis na ciasto baklawa

JEŻELI JESTEŚ FANEM BARDZO SŁODKICH DESERÓW – BAKLAWA TO COŚ DLA CIEBIE. PONIŻSZY PRZEPIS JEST MOJA WERSJA BAKLAWY, KTÓRY STWORZYŁAM TESTUJĄC INNE PRZEPISY, AŻ WRESZCIE ZNALAZŁAM ZŁOTY ŚRODEK NA SMACZNĄ, TANIĄ A PRZEDE WSZYSTKIM, ŁATWĄ I SZYBKĄ DO PRZYRZĄDZENIA BAKLAWĘ.

Jedno pakowanie gotowego ciasta filo, które jest dostępne w sklepach wystarcza na przygotowanie baklawy według mojego przepisu i nie ma potrzeby kupowania kolejnego opakowania. A ilość gotowego ciasta w zupełności wystarczy, szczególnie dlatego, iż jest bardzo słodkie i nie wiele go można zjeść.
  
baklawa
 
– 1 opakowanie ciasta Filo (300 g.)
–  orzechy włoskie (400 g,)
– cukru bialy ( 200 g.)
– jedna łyżeczka cynamonu
–  trzy łyżki bułki tartej
– olej lub masło klarowane
 
Syrop:
 
 – woda (500 ml.)
– 1/2  cytryny
– 1 cukier waniliowy 
–  cukier ( 500 gr.)
 
 
Orzechy pokroić lub zblendować,  wtedy cząstki orzecha będą nierównomiernie zmielone na bardzo drobne i większe kawałki. Do  orzechów dodajemy 200 g. cukru, 3 łyżki bułki tartej oraz łyżeczkę cynamonu, całość dokładnie wymieszamy i  dzielimy na trzy równe części.
W opakowaniu filo jest siedem płatów ciasta, które należy złożyć na pół przeciąć uzyskując w ten sposób 14 arkuszy ciasta, które dzielimy na cztery kupki: dwa razy po 4 listków i dwa razy po 3 listków. 
 
Na  posmarowana olejem lub masłem klarowanym blachę , okładamy pierwszy arkusz ciasta, który również smarujemy olejem i to powtarzamy następne cztery razy. Ostatnią czwartą warstwę również posmarować olejem i posypać równomiernie orzechowym nadzieniem.  Ponownie układamy kolejne trzy arkusze ciasta, na przemian smarując  każdy olejem.   Ostatnia trzecia warstwę posypujemy orzechami, i czynność tą powtarzamy jeszcze raz. Ostatnia warstwa powinna zakończyć się czterema listkami ciasta.  Przed włożeniem do nagrzanego do 200 stopni piekarnika ciasto należy pokroić w równe kwadraty lub romby. 
 
Baklawe pieczemy  około 30 – 35 minut, aż się zarumieni na złocisty kolor.  Ostatnią warstwa ciasta  może się za bardzo spiec, wtedy można ją usunąć.  
 
Podczas  pieczenia baklawy; przygotujemy syrop (šerbet) W małym  garnku zagotujemy wodę wraz z białym cukrem i cukrem waniliowym  i gotujemy mieszając jeszcze około 10-15 min tak aby syrop zgęstniał.  Pod koniec gotowania dodajemy do syropu pokrojoną w talarki 1/2 cytryny.
 
Po wyjęciu z piekarnika gorącej baklawy, należy przelać ciasto letnim syropem i pozostawić do wystygnięcia. Wiem, że to nie łatwe ale polecam wstrzymać się z jedzeniem i odczekać przynajmniej dobę ponieważ wtedy baklawa jest bardziej soczysta i lepiej smakuje. 
 
Trochę więcej o baklawie znajdziesz na blogu  http://kuchniabalkanska.com.pl/baklava/
 
Smacznego L.A.W. 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *